Mediation
met een
oplossing

Wachten met scheiden levert vaak meer problemen op

Paul P. van der Ploeg RFEA
10 september 2015

Willen u en uw partner scheiden, maar heeft u niet het geld om de woning over te nemen? En uw partner ook niet? Dan lijkt verkoop de enige optie. Als de schuld hoger is dan de waarde van de woning, dan heeft u bij verkoop een restschuld. U kunt er dan voor kiezen om de verkoop of de scheiding uit te stellen. In de hoop op betere tijden. Vaak levert dit uitstel echter meer problemen op.

Hoe lang moet u wachten?

Sinds het najaar van 2008 zijn de reële woningprijzen met ongeveer 23 procent gedaald. Als u voor deze tijd uw huis
heeft gekocht, is de kans groot dat u bij verkoop een restschuld heeft. Samen met uw relatieproblemen geeft dit veel zorgen. U kunt dan wachten op betere tijden. Maar hoe lang moet u wachten?

Woningprijzen herstellen langzaam

Uit gegevens van het CBS blijkt dat de huizenprijzen sinds het dieptepunt in 2013 zijn gestegen met 5,8% (augustus 2015). Maar het herstel is langzaam en per regio zijn er grote verschillen. Bovendien geeft wachten onnodige risico's.  Als u de scheiding en de verkoop van de woning uitstelt, kan dit meer spanningen opleveren.
De bom kan barsten, wat vaak leidt tot een vechtscheiding en betalingsproblemen.

Snel inzicht voorkomt problemen

Deze problemen kunt u voorkomen door snel inzicht te krijgen in de financiële gevolgen van de scheiding en de situatie rond uw woning. Wat zijn de gevolgen van de restschuld voor de inkomens van u en uw partner? En op uw woonsituatie?

Herfinanciering mogelijk?

Misschien kunt u na de scheiding de restschuld financieren. Met uw partner kunt u ook afspreken dat de woning voorlopig  gezamenlijk eigendom blijft en één van beiden in het huis blijft wonen.

Goed moment om een schenking te ontvangen

Wat u ook kunt onderzoeken, is of mensen uit uw directe omgeving u financieel willen helpen door te schenken. Voor hen geeft het vaak meer voldoening om te schenken tijdens hun leven (schenken met warme hand) dan na hun dood. Houd er wel rekening mee dat u misschien schenkbelasting moet betalen.

Advies inwinnen

Wilt u snel inzicht in de financiële gevolgen van de scheiding en uw mogelijkheden? Laat u dan fiscaal en juridisch door ons adviseren. Dat scheelt veel tijd en onnodige irritaties. En geeft u rust. U heeft immers al genoeg aan uw hoofd. 

« Bekijk alle blogs

Paul P. van der Ploeg RFEA

Paul P. van der Ploeg RFEA Directeur Scheidingsexpert Nederland

Hij is expert op het gebied van (echt)scheiding en lid van de parlementaire werkgroepen kinder- en partneralimentatie. Hij is lid van verdienste van de Vereniging RFEA, doceert, presenteert en publiceert in het kader van (echt)scheiding.


Heeft u een vraag?

* = verplicht

Aanhef *
De heer Mevrouw
Naam *
Telefoonnummer *
Gewenst contactmoment
Overdag
's Avonds
E-mail
Woonplaats *
Mijn vraag