Mediation
met een
oplossing

Is de scheidingsregeling lang genoeg?

Paul P. van der Ploeg RFEA
23 oktober 2014

Voor 2015 heeft het kabinet besloten om een aantal crisismaatregelen definitief  op te nemen in de wet. Het gaat hier vooral om maatregelen die te maken hebben met wonen. Eén van deze maatregelen is de verlenging van de verkoopregeling. Voor deze regeling komt u in aanmerking als uw woning leeg en in de verkoop staat. Maar dat is meestal niet het geval als u uw woning moet verkopen omdat u gaat scheiden. Wat betekent dit voor u?

De verkoopregeling: wat verandert er?

Voor de crisis kon u de hypotheekrente fiscaal aftrekken in het jaar dat u uw huis te koop zette plus de 2 jaren daarna. Voorwaarde was wel dat uw woning leeg was en te koop stond. Door de crisis bleek deze periode vaak te kort. Daarom heeft het kabinet deze met een jaar verlengd. Nu de woningmarkt maar langzaam herstelt, heeft het kabinet besloten deze regeling blijvend op te nemen in de wet.

Voorbeeld
Stel dat u en uw partner in 2013 zijn gescheiden. Sinds 1 augustus 2013 staat jullie huis te koop. Eén van u is op 1 februari 2013 verhuisd naar een huurwoning, en de ander op 1 oktober 2013. Omdat de woning vanaf dat moment leeg staat, geldt de verkoopregeling. U en uw partner kunnen de rente tot 1 januari 2017 aftrekken. 

Wat als een van u in de woning blijft?

Een belangrijke voorwaarde voor de verkoopregeling is dat de woning leeg staat. Dit voorkomt dat u  de woning verhuurt  én rente kan aftrekken. Maar de woning leeg laten wordt na een scheiding al snel heel duur. U en uw ex betalen dan voor 3 woningen: ieder een eigen nieuw huis en samen  de huidige koopwoning. Als één van u in het huis blijft wonen, is dat niet het geval. Maar dan geldt de verkoopregeling niet. Voor deze situatie is er de scheidingsregeling.

Hoe werkt de scheidingsregeling?

Door de scheidingsregeling mag degene die de woning heeft verlaten, nog maximaal 2 jaar na het vertrek de hypotheekrente aftrekken. Zo hebben u en uw ex tijd om de scheiding te regelen. Deze 2 jaar is lang genoeg als u besluit dat één van u het huis overneemt. Maar bij verkoop is deze 2 jaar in de huidige woningmarkt vaak te kort. Hierdoor kunt u in de financiële problemen komen.

Voorbeeld
Stel dat u en uw ex in 2013 zijn gescheiden. Jullie woning staat vanaf 1 augustus 2013 te koop. Eén van u is op 1 februari 2013 verhuisd naar een huurwoning. De ander blijft in de woning wonen totdat deze is verkocht. Voor degene die vertrekt, geldt tot
1 februari 2015 de scheidingsregeling. Daarna mag deze de hypotheekrente niet meer aftrekken. Alleen als de ander ook voor deze datum de woning verlaat, kan alsnog gebruik worden gemaakt van de verkoopregeling. Hierdoor eindigt de renteaftrek voor degene die vertrekt niet op 1 februari 2015, maar uiterlijk op 1 januari 2017. Maar dan moeten u en uw ex wel de woonlasten van 3 woningen betalen. 

Politiek, pas de verkoopregeling aan!

Het is goed dat de verkoopregeling is aangepast en de verkoopperiode blijvend met een jaar is verlengd.  Maar bij scheiding en verkoop van de woning geldt vaak maar 2 jaar. Dit verschil is niet eerlijk en veroorzaakt grote financiële problemen. De oplossing? In de verkoopregeling opnemen dat een van de partners met de kinderen in de woning mag blijven wonen. Of de politiek dit gaat doen, is de vraag. Zo lang dat niet gebeurt, kunt u beter zelf maatregelen nemen om problemen te voorkomen. Laat u daarom goed adviseren als u gaat scheiden én een koopwoning heeft.

« Bekijk alle blogs

Paul P. van der Ploeg RFEA

Paul P. van der Ploeg RFEA Directeur Scheidingsexpert Nederland

Hij is expert op het gebied van (echt)scheiding en lid van de parlementaire werkgroepen kinder- en partneralimentatie. Hij is lid van verdienste van de Vereniging RFEA, doceert, presenteert en publiceert in het kader van (echt)scheiding.


Heeft u een vraag?

* = verplicht

Aanhef *
De heer Mevrouw
Naam *
Telefoonnummer *
Gewenst contactmoment
Overdag
's Avonds
E-mail
Woonplaats *
Mijn vraag